Kategória:
Életmód, egészség, Táplálkozás

Cikk írója:
Balaton Világa


Bodzaszörp

A bodzavirágból készült bodzaszörp kétségtelenül az egyik legfinomabb ital, éppen ezért egyre többen próbálják meg saját kezűleg elkészíteni ezt a mennyei frissítőt.


A bodzavirágból készült bodzaszörp kétségtelenül az egyik legfinomabb ital, éppen ezért egyre többen próbálják meg saját kezűleg elkészíteni ezt a mennyei frissítőt. Kétségtelenül a természet egyik csodás ajándéka, szinte mindenhol nő és most, amikor virágzik, könnyen begyűjthetsz belőle egy adaggal. Nem csak szörpnek, de teának is kiváló a bodza. Ebben az esetben nincs más dolgod, mint alaposan kiszárítani a leszedett virágokat. Az íze csodás, ráadásul köhögéscsillapító és immunerősítő hatóanyaggal rendelkezik.

Hozzávalók:
40-50 bodzavirág tányér
3 literes befőttes üveg
1+2 citrom felkarikázva
édesítőszer: nyírfacukor (kb. 30-50 dkg) vagy más diétás édesítő
1 tk. citromsav

Így készítsd:
1. A bodzavirágot megmosás nélkül tedd a befőttesüvegbe
2. Az édesítőt és a citromsavat oldd fel 3 liter vízben. Az egyik citrom levét facsard bele.
3. Önts a bodzavirágokra annyi vizet, hogy majdnem megteljen az üveg. A másik két citromot karikázd fel és tedd szintén az üvegbe.
4. Egy éjszakán át áztasd a virágot, másnap szűrd üvegekbe és dunsztold ki! Így hónapokig friss marad tartósítószer nélkül!

A szörpöd nem lesz olyan sűrű, mintha kristálycukorral készítetted volna, de az íze sokkal tisztább és finomabb így! Arról nem beszélve, hogy ezerszer egészségesebb lesz így a bodzaszörp!

Így dunsztold a szörpödet:
Állítsd a lezáratlan szörpös üvegeket vízzel teli lábosba és forrald addig, míg az üvegeken belül gyöngyözni kezd a szörp. Forrón zárd le az üvegeket, törölközőbe bugyolálva egy napig hagyd dunsztolódni.

Tipp:
Fogyasztáskor, azaz amikor készíted a limonádét, turbózhatsz a szörpön. Ha nem találod elég édesnek vagy savanyúnak, mehet bele citromszelet és plusz édesítő.